Wanneer je regelmatig te maken hebt met een telefoon die leeg is en dit ook na herhaaldelijk laden en zelfs het aanschaffen van een nieuwe batterij nog steeds het geval is, dan is er meer aan de hand. Dan is het tijd goed te kijken naar de onderstaande tips opgesteld door Foonz.nl om de levensduur van jouw smartphone accu te verbeteren.

Nieuwe accu’s – nieuwe manier van opladen!

Denk jij nog steeds dat het noodzakelijk is om de accu van jouw smartphone helemaal leeg te trekken, voordat je deze weer gaat opladen, dan hoef je dit niet meer te doen. De moderne generatie accu’s – de lithium-ion accu’s- gaan hierdoor minder lang mee. Zijn ze leeg en worden ze daarna opgeladen en herhaal je dit (regelmatig), dan loop je de kans dat de accu minder lang mee zal gaan. Er zijn andere manieren om de levensduur van de accu te verbeteren.

Gebruik de juiste lader

Wanneer je een nieuwe smartphone aanschaft, dan wordt hierbij een officiële oplader geleverd. Het is van belang dat je deze oplader gebruikt en geen oplader van een ander merk, tenzij deze is gecertificeerd voor de telefoon die jij gebruikt. Is de originele lader defect, dan kun je een nieuwe bestellen via de leverancier. Controleer dan goed of je de juiste oplader besteld.

Het klinkt fijn, goedkope opladers die je overal kunt aanschaffen. Vaak leveren deze of juist teveel of juist te weinig spanning. Niet alleen komt de levensduur van de accu hierdoor in gevaar, je loopt ook het risico dat de telefoon te warm wordt en hierdoor andere problemen ontstaan. Bijvoorbeeld het ontbranden van jouw toestel.

Overladen – niet doen!

Een ander punt van aandacht is het zogeheten overladen. Dit houdt in dat je de telefoon te lang laat opladen. Veel mensen sluiten de telefoon voordat ze gaan slapen aan om op te laden en gedurende de nacht laadt de telefoon op. Op een gegeven moment is de accu vol, maar toch is er voortdurend sprake van het toeleveren van spanning. Dit zorgt ervoor dat de accu uiteindelijk minder sterk wordt. Bovendien duurt het steeds langer voordat de accu opgeladen is.

Snel opladers beperken de levensduur

Hoe verleidelijk is het niet, het snel opladen van jouw telefoon met behulp van een snel oplader of turbo charger. De telefoon is na een veel kortere periode al geladen. De accu wordt als het ware overspoelt (of overladen) met energie en dit kan leiden tot een teveel aan spanning. Ook kan dit leiden tot een verhitting van het toestel, met brandgevaar tot gevolg.

Toestel uitschakelen

Natuurlijk is het vervelend om even offline te zijn, tijdens het opladen van jouw smartphone. Toch is dit de snelste manier om de telefoon snel en op een accuvriendelijke manier op te laden. Een ingeschakeld toestel moet immers ook gewoon blijven functioneren en dit vereist ook weer energie.

Omgevingswarmte

Foto’s maken in de sneeuw met jouw smartphone of op het strand. Leuk, maar niet altijd even verstandig. Een smartphone en diens accu gedijen goed bij een temperatuur tussen de 0 en 35 graden Celsius. Een smartphone opladen door deze in de volle zon te leggen? Vooral niet doen! Hoe lager of hoe hoger de omgevingstemperatuur is, hoe meer invloed dit zal hebben op het functioneren van jouw telefoon en het eventuele opladen.

40-80 percentage

Hoe ga je dan wel om met het opladen van jouw telefoon? Simpel, wanneer je het 40-80 percentage hanteert, verleng je daarmee ook de levensduur. Dit houdt in dat je de telefoon oplaadt wanneer er nog 40 procent van de accu resteert en je stopt hiermee wanneer je ziet dat de accu voor 80 procent is opgeladen.

Tot slot

Belangrijk is dus te weten dat een te lage of te volle accu de levensduur van de accu van jouw smartphone niet zal verlengen. Naast deze manier van opladen is het ook goed te kijken naar de manier waarop sommige apps invloed hebben op het accugedrag van jouw telefoon. Een groot voordeel van de moderne telefoons, dat zijn de grote schermen. Het nadeel is dat deze grote schermen ook erg veel energie opslurpen. Stel daarom de instellingen van het scherm zo in, dat deze zich aanpast aan de omgeving waarin je bent.

Wanneer je de bovenstaande tips ter harte neemt, dan maakt een ongelukje niet uit (bijvoorbeeld in de zon laten liggen). Daarover hoef je dus geen stress te hebben.