Als je je ooit hebt afgevraagd hoeveel data je nodig bent dan ben je niet de enige. Met het dagelijkse gebruik van Instagram, Facebook, Spotify en Netflix is je dataverbruik waarschijnlijk groter dan ooit. Niet alleen gebruiken we meer apps maar ook gebruiken we de apps vaker waardoor we steeds meer data verbruiken. Koppel dit aan sneller internet door 4G en er ontstaat een explosieve situatie: de datalimiet is snel bereikt. Om te voorkomen dat je iedere maand beperkt wordt door de datalimiet is het verstandig om vooraf goed te controleren hoeveel data je verbruikt.

Wat verbruikt data?

Eigenlijk kun je bijna geen enkele app op je smartphone gebruiken zonder MB’s te gebruiken. Dit komt doordat al deze apps een verbinding met internet nodig hebben. Op een app en deze legt direct een verbinding met het mobiele netwerk. Heen en weer wordt data verzonden die in MB’s in mindering op je bundel gebracht worden. Zo verbruik je data als je nieuwe apps download, video’s streamt met een app zoals Youtube, muziek streamt via Spotify maar ook als je foto’s en video’s upload naar Snapchat en Facebook. Het grootste dataverbruik vindt plaats als er sprake is van videobellen. Dit kan met diverse apps zoals Viber, Skype en FaceTime. “Het tegelijk verzenden en ontvangen van videobeelden en audio is een aanslag op je databundel”, volgens Sim only internet. “Er is bijna geen enkele populaire app die geen data verbruikt. Hiernaast verbruik je ook mobiele data door e-mails te lezen en te verzenden en websites te bezoeken in de browser.”

Berekenen hoeveel je verbruikt

Om te bepalen hoeveel mobiele data je nodig hebt zijn er twee opties volgens de sim only vergelijker. “Consumenten worden aangeraden om het gemiddelde te nemen van de afgelopen zes maanden om een goed beeld te krijgen van het huidige dataverbruik”. Op de website van de vergelijker is een handige calculator te vinden voor gebruikers die nog geen idee hebben van het internetverbruik. Door in te vullen hoeveel je van de verschillende opties gebruik maakt wordt er een totaaloverzicht per maand getoond. Dit geeft je een goede inschatting van het aantal MB’s dat je iedere maand nodig hebt.

Grootte van de bundel

In Nederland gebruikt de gemiddelde databundel bijna 1GB per maand. Dit is echter een ruim gemiddelde dat ook rekening houdt met databundels die niets verbruiken. Het gemiddelde is de laatste jaren sterk gestegen. Zo hebben in 2016 alle Nederlanders samen 185 miljard MB verbruikt volgens Telecompaper. Door de toename van Unlimited bundels is het de verwachting dat deze groei niet stop maar alleen maar verder toeneemt. De gemiddelde gebruiker heeft niet meer genoeg aan 1GB per maand. Een databundel van 2GB is tegenwoordig geen overbodige luxe voor veel gebruikers.