In 1993 is het internet ontstaan dat wij kennen als het World Wide Web (WWW). Toch duurde het tot 2002 voordat de eerste mobieltjes waren uitgerust met mobiel internet. Een sim only abonnement is een abonnement zonder toestel, hierbij krijg je alleen een simkaart toegestuurd met daarop de abonnement gegevens en telefoonnummer.

Er zijn veel internet providers in België die elk hun eigen abonnementen voor verschillende prijzen en keuzes in belminuten, sms en mobiele data. Juni 2013 waren er drie spelers op de markt van het mobiele internet, dit zijn Mobistar, Base en Proximus. Onder deze drie merken vallen tientallen providers zoals Ben, Telfort, Hi en dergelijke. Door deze vele aanbieders zijn er veel mogelijkheden met elk hun eigen acties en kortingen. Het is belangrijk om goed op te letten wat voor abonnement u neemt en welke uiteindelijk het goedkoopste is.

Voordeel van een sim only abonnement

Het grootste voordeel van een sim only abonnement is dat het eigenlijk altijd goedkoper is een abonnement met mobiel toestel, dit is ook de reden waarom veel mensen voor een sim only kiezen. Heeft u nog een goede mobiel toestel of koopt een liever apart een mobiel zonder abonnement dan is een sim only abonnement de juiste oplossing want u kunt daardoor flink besparen. Er zijn veel sim only aanbieders dus vergelijk voordat een u abonnement afsluit want de prijzen kunnen behoorlijk variëren.

Waar moet u op letten

Voordat u een abonnement afsluit voor mobiel internet is het belangrijk om vooraf er achter te komen hoeveel u maandelijks nodig heeft. Een te grote bundel nemen zorgt ervoor dat u elke maand een onnodig groot bedrag betaald maar een te kleine bundel kan ervoor zorgen dat u over uw maandelijkse bundel gaat en extra moet bij betalen. Tegenwoordig bieden veel telecom maatschappijen een flexibel abonnement aan waardoor je het paar maand zou kunnen veranderen indien u geen idee heeft van uw internet verbruik. Wanneer u de juiste sim only abonnement heeft afgesloten let er dan altijd goed op dat u het juiste simkaartje besteld. Welk simkaartje u nodig heeft hangt af van wat voor toestel u de simkaart wilt gebruiken. Er zijn drie soorten simkaartjes: regulier, micro of nano. Tegenwoordig hebben veel aanbieders de 3 in 1 combi simkaarten waardoor u nooit de verkeerde kan kopen.

Snelheid van het internet

Met de recente opkomst van bijvoorbeeld het 4G netwerk is het belangrijk om ook te kijken naar welke snelheid u graag heeft. Zo is een abonnement met snel internet minder voordeling dan een abonnement met een slomere verbinding. Naast het voordeel dat u minder lang hoeft te wachten bij het laden van een internet pagina of het versturen van een foto bij snel internet zorgt het snelle internet er ook voor dat de batterij van uw telefoon langer meegaat. Middels internet vergelijken weet u zeker dat u de beste deal vind.

Overige kosten

Bij veel aanbieders zitten bij het afsluiten van een abonnement overige kosten verbonden zoals afsluitkosten of de kosten voor een simkaart. Let hier goed op want dit kan onverwachtse rekeningen voorkomen.