Het aanbod van 4G abonnementen wordt steeds groter, maar wat is 4G nu precies, en waarom is 3G niet goed meer?

Wat is 4G?

4G is een nieuwe techniek voor telecommunicatie, en staat voor ‘vierde generatie’. 3G was de derde generatie, en is dus een generatie ouder. In deze nieuwste generatie zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd, waarvan de bekendste de verhoogde internetsnelheid is. Verder is het bereik beter en is 4G zuiniger, waardoor je accu in theorie langer mee kan gaan.

Merk wel op dat 4G lang niet overal en bij elke provider te krijgen is. Met deze 4G netwerk dekking checker kun je eenvoudig zien waar er met welke provider 4G dekking aanwezig is. Op die manier voorkomt u dat u een 4G abonnement afsluit terwijl u er thuis of op het werk geen gebruik van kunt maken.

De voordelen van 4G

Als je de gemiddelde man en vrouw op straat vraagt naar de voordelen van 4G, zul je of een verbaasd gezicht krijgen, of als reactie dat de internetsnelheid verhoogd is. Dat klopt. Waar bij 3G met een maximale downloadsnelheid van 14,4 Mbps wordt geadverteerd, is dat bij 4G tot wel 120 Mbps of soms zelfs nog hoger. In de praktijk zullen die snelheden uiteraard niet gehaald worden, maar die getallen laten wel duidelijk zien dat 4G sneller is dan 3G.

Maar wat zijn er verder voor voordelen?

Een bijkomend groot voordeel is dat 4G van lagere frequentiebanden gebruik maakt. Deze lagere frequenties kunnen eenvoudiger door muren en andere objecten heen komen, waardoor het bereik groter wordt.

Nog een voordeel is dat 4G energiezuiniger is. Exacte cijfers zijn er helaas niet te geven, maar uit een test van Tweakers blijkt wel dat het aanzienlijk scheelt. Waar het continu browsen op een telefoon met 3G zo’n 3,5 uur vol te houden was alvorens de accu leeg was, lukt dat met 4G maar liefst 5 uur! De stand-by-tijd werd niet noemenswaardig verlengd bij gebruik van 4G.

Kortom; er zijn diverse voordelen aan het gebruik van 4G te koppelen. De bekendste is uiteraard de verhoogde internetsnelheid, maar ook het betere bereik en de vergrootte accuduur mogen niet ongenoemd blijven. U zult niet altijd alle voordelen merken, maar er zit in ieder geval aan de technische kant zeker geen nadeel aan het gebruik van 4G. Wel verdient het opmerking dat de 4G dekking lang niet overal goed is, en 4G abonnementen over het algemeen prijziger zijn dan bundels zonder 4G.