Bij de lancering van de iPhone 5 werd aangekondigd dat er ook een goedkopere versie op de markt gebracht zou worden, namelijk de iPhone 5c. Dit was een nieuwe strategie van Apple, want bij de vorige modellen kwam er geen goedkopere versie uit, maar had de klant de keuze om een ouder model te kopen. Waarom er gekozen is om de iPhone 5c uit te brengen is niet helemaal duidelijk, maar de verkopen vielen nogal tegen.

De telefoon werd vooral gekocht door consumenten die nog niet eerder een iPhone hadden gekocht. De telefoon die veel meer leek te verkopen was de iPhone 5s en dit is niet zo verwonderlijk, want als je beide toestellen naast mekaar zet, ziet de iPhone 5s er veel meer luxe uit door zijn metalen uiterlijk in tegenstelling tot de plastic behuizing van de iPhone 5c. Ook de specificaties zijn een stuk beter, zoals een betere processor en werkgeheugen.

Er zijn geruchten dat Apple juist de iPhone 5c heeft uitgebracht om de verkoop te stimuleren van de iPhone 5s en volgens de cijfers klopt dit gerucht wel een beetje, maar echt te bewijzen is het niet. Door de slechte verkoop overweegt Apple daarom ook om de iPhone 5c niet meer te verkopen en gewoon de iPhone 4s als goedkopere alternatief te verkopen, tenminste dit wordt gezegd volgens sommige bronnen.

Het is nog niet helemaal duidelijk of er ook een iPhone 6c, naast de iPhone 6, versie gelanceerd zal worden, want hier is nog niks over aangekondigd. Er mag in ieder geval wel van worden uitgegaan dat zodra het nieuwe toestel is uitgebracht, de iPhone 5s het nieuwe goedkopere alternatief zal worden.